Halloo! Hier weer een nieuwe blog vanuit
Ghana. Have fun!

Stage
De laatste weken is mijn stage weer veranderd en ga ik drie dagen in de kliniek in Olebu stagelopen. Hier ga ik verschillende dingen doen. Ik heb mijn project op dinsdag en op maandag en woensdag kijk ik overal in de kliniek mee wat er te doen valt. Ze gaan op house visites waarop ik heb aangegeven dat ik graag mee wil en wil ik screening gaan doen op kindjes die ondervoed zijn. De andere twee dagen blijf ik stagelopen bij WAAF. Bij WAAF heb ik samen met een ander meisje een screening gedaan op zondag. Dit was een HIV-screening voor mannen die homoseksueel zijn. Ze worden dan getest op HIV en er wordt een voorlichting gegeven over HIV. Het is bij iemand in de achtertuin om het zo afgesloten mogelijk te houden omdat homoseksualiteit in Ghana niet geaccepteerd is. Het was bijzonder om te zien hoe vrij en veilig zij zich in die omgeving voelde ondanks dat de screening op zichzelf een zwaar onderwerp is.

Sloppenwijk tour
We hebben voor een dag in het weekend een sloppenwijk tour geboekt waarbij we door verschillende wijken in Accra gingen om zo te zien hoe de mensen leven die wat minder geld hebben. We zijn allereerst naar een lokale bakker geweest en gezien waar het brood in wordt gemaakt. Er zijn dan echt twee hele grote ovens en in een schuurtje staan de bakken waar het deeg van het brood in wordt gedaan. Hierna zijn we doorgegaan naar een grote houtmarkt waar mensen dus hout kopen voor eventuele meubels of wat dan ook te maken. Dit was echt heel groot. Na deze markt zijn we verder gegaan naar een kleine markt in een straatje waar ze allerlei medicinale kruiden verkopen. Hier kan je allemaal kruiden kopen als je ziek bent. Je vertelt hen dan dat je ziek bent en wat je klachten zijn. Op basis hiervan kiezen ze de kruiden uit en vertellen ze hoe je het klaar moet maken. Je moet het dan vaak koken in een pot. Er is in die wijk ook een kleine Yam markt waar iedereen dus Yam verkoopt. Dit wordt veel gegeten door de mensen hier en je kan het een beeetje vergelijken met aardappel. Maar het smaakt wel totaal anders en is een stuk droger. Dit hebben we namelijk de eerste 14 weken heeeel veeeel gegeten. We zijn over een markt gelopen in een wat armer deel van de wijk en we dachten een hoop gewend te zijn maar deze markt was nog net iets erger dan de Kaneshie markt. Hier ligt overal vlees en slakken en groenten. Het was allemaal heel dicht op elkaar en er was een klein pad waar je kon lopen. Er is ook een markt waar oud apparatuur naartoe wordt gebracht en wat wordt gerepareerd en her verkocht. Wanneer kinderen hier naar senior high school gaan dienen ze een metalen en een houten kist mee te nemen waar zij hun spullen in kunnen bewaren. Deze kisten worden met de hand gemaakt en wij zijn bij het deel geweest waar ze de metalen kisten maken. Ze gebruiken hier voor metalen tonnen die ze verbuigen door erop te slaan. Wanneer ze dan klaar zijn worden de rood met zwart geverfd en komt de naam van de persoon erop te staan. Na dit te hebben gezien zijn we door gelopen naar Jamestown waar we nog een compound binnen zijn gelopen waar meer als 200 appartementen zijn. Hier zijn we doorheen gelopen en ook hier was een broodoven. De man die zorgt dat deze oven precies de goede temperatuur heeft wordt fireman genoemd. Dit compound werd eerst gebruikt voor de britse schippers die na aankomst hier verbleven. Dit was ook British Jamestown genoemd. Na hier te zijn geweest waren we er echt bijna klaar mee omdat het heel warm was en dus vermoeid waren. We zijn nog langs de vuurtoren gelopen en bij het Britse en Nederlandse fort geweest. Hier zijn we verder niet naar binnen geweest. Na de tour hebben we een taxi gepakt en zijn we naar het Vida e Caffe gegaan om wat te eten en te drinken. Helaas werd de dag niet zo goed afgesloten toen we een heftig motorongeluk zagen. Op dit moment zijn we dan ook teruggegaan naar huis.

Regenseizoen
Ja Ja het regenseizoen is hier volop begonnen. Het regent hier dan gelukkig niet elke dag maar wel steeds vaker. Wanneer het hier dan ook echt hard regent is het ook nog eens zo dat onze straat onderloopt en een soort van rivier wordt. Soms hebben we een aantal dagen geen regen en dan kan het in een keer een paar dagen achter elkaar regenen. Op de dagen dat het niet regent lijkt het ook extra warm te zijn. Wanneer het wel heeft geregend heb ik ’s nachts een lange broek aan omdat het dan koud is. Dat wordt nog wennen als ik weer in Nederland terug ben. KOUD!

Vida-e-Caffe
Soms hebben we dagen dat we thuis werken of dat we op tijd thuis zijn. Dan heb je niet altijd zin om in huis te zitten en hiervoor hebben we het perfecte plekje gevonden om met je schoolopdrachten bezig te kunnen gaan en te genieten van heerlijke koffie, ijsthee en eten. Je hebt hier lekkere salades en belegde broodjes wat echt een beetje westerse standaarden heeft. Hier zijn we dan ook regelmatig te vinden.

Winkelen
Ja je leest het goed. We kunnen het maar niet loslaten en moesten dus weer een poging doen om naar een kledingwinkel te gaan. En eindelijk ben ik ook een beetje geslaagd heb ik een leuke broek gekocht. We hebben nu in ieder geval niet stad en land afgezocht maar zijn gewoon simpel naar de Accra Mall te gaan om in de kledingwinkel daar te kijken. Hiervoor zijn we eerst nog naar een winkel geweest wat dus echt geen succes was.

Rustdagjes
Heerlijk af en toe in het weekend even een rustdag. Dan wil je wel iets doen maar weet je niet wat en ga je uiteindelijk niks doen. HEERLIJK!

Hoop dat het weer een leuke blog was en geniet van alle foto’s die erbij zijn geplaatst. DOEII!